Asociace spisovatelů

Spisovatelky a spisovatelé objedou během 10 měsíců 11 českých knihoven

Od září 2017 do června 2018 objede každý z desítky uznávaných českých autorů, jako například Petra Hůlová, Marek Šindelka nebo Karol Sidon, postupně jedenáct knihoven v různých koutech České republiky. Na čtení z jejich novějších textů a na debatu s nimi se tak mohou těšit čtenáři v Brně, Českých Budějovicích, Chodově u Karlových Varů, Jevíčku, Liberci, Prostějově, Strakonicích, Svitavách, Táboře, Třinci a Vsetíně. První se uskuteční už 7. září.

Projekt, nazvaný jednoduše Spisovatelé do knihoven, vznikl ve spolupráci Asociace spisovatelů a jednotlivých knihoven. Grantem ho podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

„Knihovny už samozřejmě dávnou neslouží pouze k půjčování knih, chtěli jsme tedy podpořit aspekt živé kultury a nabídnout čtenářům kontakt se současnou českou literaturou,“ vysvětluje ředitelka Městské knihovny Tábor Eva Měřínská, která se na organizaci podílela.

„Literatura je způsob komunikace pro nás introvertnější a jednou za čas je potřeba zjistit, jestli funguje i jako součást přímého dialogu s publikem,“ podotýká Jan Němec z Asociace spisovatelů. „Takže možnost autorských čtení je vždy vítaná.“

Do projektu se zapojili Petr Borkovec, Adam Borzič, Petr Hruška, Petra Hůlová, Ivana Myšková, Milan Ohnisko, Martin Reiner, Jakub Řehák, Karol Sidon a Marek Šindelka.

Hostit je budou Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, Městská knihovna Chodov u Karlových Varů, Městská knihovna v Jevíčku, Krajská vědecká knihovna Liberec, Městská knihovna Prostějov, Šmidingerova knihovna Strakonice, Městská knihovna ve Svitavách, Městská knihovna Tábor, Knihovna Třinec a Masarykova veřejná knihovna Vsetín. (Knihovny v Jevíčku a ve Svitavách se budou po měsíci střídat.)

Termíny jednotlivých vystoupení najdou čtenáři na webu Spisovateledoknihoven.cz, Facebooku a samozřejmě přímo v knihovnách.

(5. září 2017)